Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Jumaat, 25 Disember 2009

Saya Bertanding Atas Kehendak Parti – Salahuddin Ayub


http://mppas.files.wordpress.com/2007/08/wawancara.jpg

PETALING JAYA: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, beliau bertanding di kerusi Parlimen Kubang Kerian pada pilihan raya umum lalu atas kehendak parti dan bukannya pilihan beliau sendiri.

"Saya telah diamanahkan oleh PAS Pusat untuk bertanding di kerusi berkenaan.

"Saya telah serahkan diri kepada parti dan saya hanya menerima apa sahaja keputusan pucuk pimpinan," katanya .

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu PAS Kelantan yang meminta pimpinan negeri meletakkan calon tempatan bertanding di kerusi Parlimen negeri itu sekaligus menolak calon dari luar.

Salahuddin bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung perkara tersebut.

"Saya rasa tak manis untuk saya ulas isu ini. Cukuplah setakat ini," katanya.

Semalam, Setiusaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim yang dipetik daripada sebuah akhbar tempatan dilaporkan berkata, PAS negeri akan mengadakan perbincangan mengenai perkara itu selaras dengan kenyataan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, baru-baru ini, yang bersedia meneliti cadangan berkenaan.

"Sebelum ini PAS Kelantan membuat ketetapan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) mesti diisi anak tempatan dan kini tiba masanya kerusi Parlimen juga dikembalikan sepenuhnya kepada anak Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-13," katanya.

Mohd Zaki yang juga Timbalan Yang Dipertua DUN Kelantan berkata, berdasarkan pengalaman, semua Ahli Parlimen yang juga anak tempatan wajar bertanding di kawasan sendiri dalam usaha memperluaskan pengaruh PAS di negeri lain.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Md Ramli yang juga Bendahari PAS ketika dihubungi enggan memberikan sebarang ulasan berhubung perkara tersebut.

"Tiada komen, itu sahaja saya boleh kata," ujarnya.

Antara pemimpin PAS yang kini menjadi Ahli Parlimen di Kelantan termasuk Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa (Bachok), Salahuddin (Kubang Kerian), Dr Hatta (Kuala Krai) di samping Saifuddin Nasution Ismail (Machang) atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Kesemua mereka telah mengisi sebahagian daripada 14 kerusi Parlimen di Kelantan dan menang dalam pilihan raya umum lalu.

Selasa lalu, Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan, Datuk Mohamad Daud, mencadangkan supaya anak Kelantan diberi keutamaan dalam pemilihan calon pada pilihan raya umum akan datang.

Mohammad dilaporkan mengambil contoh imam di masjid yang tentunya imam tempatan didahulukan sebelum mengambil imam dari luar bagi memikul tanggungjawab tersebut.

Tiada ulasan: