Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Isnin, 14 Disember 2009

akhbar putar belit kenyataan - Nga Kor Ming

demokrasi93.blogspot.com

IPOH - Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming semalam membuat laporan polis terhadap akhbar arus perdana yang didakwa memutar belit kenyataan beliau di Parlimen minggu lalu berhubung isu masjid.

Menurutnya, siri laporan akhbar itu sebanyak 10 muka di peringkat nasional, mengutuk dan menyerang bertubi-tubi dan tohmahan terhadap beliau.

“Kami terpaksa meninggalkan Parlimen seketika dan membuat sidang akhbar tergempar ini kerana dakwaan yang begitu serius sekali telah dibuat terhadap saya,” katanya dalam sidang media di Wisma DAP di sini, semalam.

Laporan polis dibuat pada jam 11.30 pagi dan diambil kenyataan oleh Inspektor Azril dari A Team.

Hadir sama, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Pesuruhjaya Pas Perak, Abu Bakar Hussain dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) V Sivakumar.

Katanya, rencana dan siri laporan akhbar berkenaan berunsur hasutan, bertujuan membangkitkan hasad dengki dan menyalakan api perkauman.

“Saya merujuk laporan akhbar bertarikh 9 Disember lalu dan tajuk dibuat oleh editor tanpa pengetahuan saya,” kata Kor Ming.

Selain itu katanya, rencana 13 Disember itu juga memetik seolah-olah menyamakan perjuangan DAP untuk menubuhkan sebuah negara republik.

“Ia secara jelas dan tanpa segan silu membuat kesimpulan menyatakan kononnya DAP mahu menggulingkan Raja-raja Melayu dan bahaya,” katanya.

Katanya, rencana itu turut menyebut, tindakan pemimpin DAP yang memberi maksud dirinya yang didakwa mempersoalkan peruntukan pembinaan masjid berbanding rumah ibadat lain sebagai cubaan menafikan kedudukan Islam sebagai agama rasmi.

Kor Ming berkata, laporan dan dakwaan akhbar berkenaan juga jelas mewujudkan kontroversi dengan mengheret Institusi Diraja ke dalam politik dengan tohmahan palsu.

Sehubungan itu, beliau meminta pihak polis mengambil tindakan undang-undang ke atas akhbar itu serta media elektronik lain yang didakwa sengaja memutarbelitkan kenyataan beliau demi menjaga keselamatan kerana laporan itu jelas melanggar Akta Hasutan 1948 serta Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu fitnah.

Beliau berkata, perkara itu sudah dibincangkan dengan panel peguamnya untuk membawa tindakan mahkamah terhadap akhbar itu dan sekiranya direstui mahkamah, semua wang pampasan beliau dermakan kepada masjid.

“Saya percaya Islam adalah agama suci yang mengajar kita semua berlaku adil tetapi laporan palsu, dusta dan ‘ada udang di sebalik batu’ sebenarnya adalah berdosa,” katanya.

Dengan laporan polis yang dibuat, beliau mahu akhbar berkenaan berhenti memainkan api perkauman serta tidak menggadaikan keselamatan negara.

Sementara itu Nizar menyifatkan niat baik Kor Ming yang mahukan penjelasan telah diputar-belitkan oleh akhbar berkenaan.

“Secara tidak langsung masyarakat berasa marah, bukan hanya kepada Nga Kor Ming tetapi kepada DAP dan Pakatan Rakyat (PR).

“Kita mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang memberikan kedudukan status Islam. Ini telah diterima, tetapi apabila mereka memutarbelitkan seolah-olah mahu buat orang Melayu benci, ini adalah perkara berisiko tinggi dan berbahaya,” katanya.

Tiada ulasan: