Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Rabu, 23 Disember 2009

Ketuanan Melayu Menyuburkan Rasisme

Ketuanan Melayu ialah konsep perkauman yang mendakwa bahawa orang Melayu adalah tuan kepada Persekutuan Tanah Melayu (sekarang) Malaysia. Orang Cina dan India di Malaysia yang dianggap sebagai pendatang (yang dibawa masuk oleh British) disifatkan terhutang budi kepada orang Melayu kerana kesanggupan dan kesediaan orang Melayu menerima mereka sebagai warganegara Persekutuan Tanah Melayu Malaysia sebagai prasyarat British memberikan kemerdekaan kepada Persekutuan Tanah Melayu. Sebagai timbal balik kerana kesanggupan dan kesediaan apa yang disifatkan sebagai pengorbanan orang Melayu itu, perlembagaan memberi peruntukan khas kepada orang Melayu dalam bentuk hak istimewa dan ini termaktub di dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu Malaysia. Persetujuan quid pro quo atau saling beri-memberi ini biasanya dipanggil kontrak sosial.

Konsep Ketuanan Melayu sering kali dijadikan retorik ahli politik Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang berpengaruh semenjak 50 tahun Persekutuan Tanah Melayu (sekarang Malaysia) mencapai kemerdekaannya dari British sebagai usaha meraih sokongan orang Melayu walaupun pada hakikatnya tidak ramai orang Melayu yang arif tentang konsep atau fahaman ini.

Inilah serba sedikit sejarah berkenaan konsep ketuanan melayu yang sememangnya berakar umbi dari sikap asabiyyah. Malah kalimat ”Melayu” itu sendiri telah mencerminkan makna yang terkandung di sebalik konsep Ketuanan Melayu yang dijaja oleh parti-parti politik yang berlatarbelakangkan bangsa Melayu, khususnya parti UMNO. Maka tidak hairanlah jika di dalam Barisan Naional sendiri, ada parti-parti komponen yang tidak setuju dengan konsep ini yang selalu menganaktirikan golongan bangsa selain Melayu. Namun UMNO sangat bijak dalam menggunakan Perlembagaan Persekutuan untuk memanipulasi fakta yang ada agar ia menjadi satu isu yang neutral dan tidak berat sebelah. Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri sendiri, Zaid Ibrahim berpendapat bahawa model Ketuanan Melayu telah gagal dan mengakibatkan pembaziran sumber, tenaga dan masa dan juga telah dipesongkan daripada isu sebenar yang dihadapi negara. (http://malaysiakini.com/news/92240)

Hakikatnya, konsep Ketuanan Melayu tidak lebih sekadar pemecah belah kaum dan hanyalah retorik orang-orang yang berkepentingan sahaja. Ini kerana, pada hakikatnya ia (konsep ini) tidak pernah menyatupadukan rakyat di Malaysia. Maka tidak hairanlah wujud parti-parti berasaskan perkauman dan memperjuangkan hak-hak kaum dan bangsa yang berbeza-beza.

Jika diteliti, konsep ini hidup kerana wujud pemikiran sekularisme yang membenarkan manusia menentukan sistem apa yang hendak diterapkan dan hukum Tuhan diketepikan. Justeru itu, selagi mana idea sekularisma masih digunapakai dalam mengatur hidup manusia, maka selagi itulah konsep asabiyyah ini akan terus tersemai dan diperjuangkan. Ia berbeza dengan Sistem Islam yang memandang bahawa setiap individu memiliki hak-hak yang sama di dalam Daulah Islam. Tidak ada konsep ”Ketuanan” di dalam Islam. Apa yang ada, hanyalah penerapan Islam yang akan membawa keadilan dan kesejahteraan. Sistem ini bukanlah lahir daripada akal dan hawa nafsu manusia yang memerintah, melainkan ianya adalah Sistem yang berlandaskan wahyu Ilahi.

Tiada ulasan: