Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Isnin, 4 Januari 2010

Penggunaan kalimah Allah perlu dikaji agar tidak disalah erti

[memimpin+perubahan.JPG]


BATU GAJAH - Keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan mingguan, Herald-The Catholic Weekly menimbulkan pelbagai reaksi semua pihak sama ada pemimpin parti politik mahupun badan bukan kerajaan (NGO).

Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, walaupun dalam al-Quran ada menyebut penggunaan kalimah Allah kepada orang bukan Islam tetapi dalam konteks penciptaan dan bukan ketuhanan.

Menurutnya, dalam konteks penciptaan memang Allah SWT ada menyebut bahawa penganut agama lain mengakui Allah SWT jualah yang menciptakan langit dan bumi.

“Tapi isu yang berlaku sekarang ini dari sudut pemahamannya cukup berbeza sama sekali malah kita semua khuatir bagaimanakah kalimah Allah itu ditafsirkan oleh pihak berkenaan,” katanya kepada Sinar Harian selepas menyampaikan ceramah umum di Kampung Seri Jaya, semalam.

Ibrahim berkata, banyak tanda tanya yang timbul malah rakyat turut mempersoalkan mengapa baru hari ini mahu dipohon menggunakan perkataan tersebut.

“Kita amat bimbang apakah terdapat tujuan lain oleh pihak berkenaan memohon untuk menggunakan kalimah Allah SWT. Kita bimbang sekiranya penggunaan itu untuk mempersendakan dan mempermainkan nama Allah SWT serta diletakkan di merata tempat yang tidak sepatutnya,” katanya.

“Kita juga tidak mahu ia mengelirukan orang Islam khususnya mereka yang baru memeluk Islam, yang tidak kuat iman dan jiwanya dengan Islam akhirnya akan menganggap bahawa di mana-mana pun sama.

“Inilah yang kita amat khuatir sedangkan konsep Allah dalam Islam adalah konsep tauhid dan bukan triniti malah berbeza sama sekali seperti yang diamalkan oleh agama lain. Alah dalam konteks Islam satu kalimah yang sangat suci,” katanya.

Katanya, Pas mendesak agar satu rayuan dibuat bagi meredakan segera permasalahan yang timbul ini.

“Kita mencadangkan agar Majlis Raja-Raja Melayu untuk campur tangan kerana ia melibatkan polemik yang akan menular.

“Saya turut menyeru agar semua ahli Pas hadapi dalam keadaan tenang dan jangan timbul polemik serta ikut arahan pimpinan malah yakin isu ini akan selesai dan tidak mahu orang lain mengambil kesempatan terhadapnya bagi menimbulkan isu lain,” katanya.

Tiada ulasan: