Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Selasa, 23 Februari 2010

Mustapa Mohamed penderhaka rakyat kelantan !!!Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyokong dakwaan rakyat Kelantan bahawa Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed adalah penderhaka kerana enggan menyokong perjuangan rakyat Kelantan menuntut royalti minyak dari Kerajaan Persekutuan yang bernilai RM 1 Bilion.

Beliau sepatutnya malu kepada ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang begitu nekad menyokong perjuangan rakyat Kelantan walaupun tahu akibat perbuatannya itu boleh menyebabkannya dipecat dari Umno. Tengku Razaleigh tahu untuk membezakan yang mana satu hak rakyat dan yang mana satu hak Kerajaan Persekutuan.

PAS mengecam surat layang di edarkan bagi memburuk-burukan imej ahli parlimen Gua Musang itu. Adalah tidak wajar beliau menjadi mangsa sedangkan seluruh rakyat berdiri diatas perjuangan yang sama dan menolak pandangan Mustapa yang jelas menyeleweng dari fakta sebenar.

PAS juga kesal kerana Mustapa mengungkit dana RM 9.3 juta yang digunakan bagi projek pembangunan Medan Tuan Padang, Pasar Siti Khadijah dan Medan Usahawan Perbadanan Stadium Kelantan, walhal itu sememangnya hak dan duit rakyat Kelantan bukan Umno.

Mustapa lupa bahawa segala hasil cukai kastam, hasil saman trafik dan pelbagai hasil lain yang dikutip dinegeri Kelantan telah banyak disalurkan kepada Kerajaan Persekutuan. Dan tidak sepatutnya menjadi isu jika Kelantan menerima semula peruntukan itu dari Persekutuan dan kerana duit itu bukan datang dari poket Mustapa untuk diungkit-ungkit.

Amat memalukan kena pemberian kecil itu diungkit semula sedangkan rakyat Kelantan kini menuntut dana yang menjadi hak mereka iaitu duit royalti minyak bernilai RM 1 Bilion.

Hanya kerana Kelantan diperintah oleh PAS, Mustapa dan Umno mencipta pelbagai alasan untuk menjustifikasikan tindakan mereka. Hakikatnya rakyat sedar bahawa tindakan itu dibuat atas dasar politik, sama seperti apa yang dilalui oleh Terengganu ketika diperintah PAS.

Jika di Perak Umno merampas kuasa rakyat, di Kelantan Umno merampas wang rakyat. Begitulah Umno yang tidak pernah mengenal erti kesusahan rakyat melainkan ingin mengumpul kuasa dan kekayaan untuk kepentingan mereka sendiri

Penderhakaan Mustapa dan Umno ini akan terus tercatat dalam sejarah pembangunan negeri Kelantan dan generasi akan datang harus diperingatkan tentang tragedi paling zalim ini.

Ustaz Idris Ahmad,
Ketua Penerangan PAS Pusat.

Tiada ulasan: