Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Sabtu, 4 Julai 2009

M.Faqih Bercerita Dari Manek Urai...


Siri 1: Uji Ikan Di Kenali Ramai..

NAMA Uji Ikan, tidak asing lagi di Kuala Krai. Jarang orang tidak mengenalinya. Apabila menjejak kaki ke pasar kita mudah temui seorang lelaki bertubuh tegak. Tidak sukar untuk mengenalinya. Biar pun ramai penjual ikan di situ, ada seorang yang berpakaian sedikit kelainan.

Ada serban di atas kepala. Dililit kemas. Ekor serban menjuntai ke bawah di bahagian belakang. Sekali tengok macam orang pondok.Dahinya ada tanda hitam, kata orang kampung tanda kuat ibadat.

Hari ini beliau sudah jarang kelihatan di pasar, biar pun masih lagi berniaga ikan. Beliau sudah meningkat maju dalam perniagaan. Abe Uji di antara pemborong ikan di pasar berkenaan.
Ramai penjual ikan di pasar itu dan penjaja dengan kenderaan mendapat bekalan ikan daripadanya.

Biar pun kini jarang kelihatan di pasar, namun masih mudah ditemui di Masjid Jauhar di hadapan stesen minyak Caltex.

Masjid itu menjadi tempat persinggahan bagi musafir yang melalui jalan Kuala Krai – Gua Musang. Kedudukan tidak jauh dari simpang tiga menghala ke bandar Kuala Krai.
Kedudukan agak strategik dan mempunyai parkir yang luas. Setiap waktu solat ramai orang yang singgah di situ. Sering kali kita melihat ada sebuah kereta Mercedes model lama diparkir di tepi masjid. Nombor pendataran bertulis PAS.

Itulah kereta milik Abe Uji. Nama sebenarnya Mohd Fauzi Abdullah, 50. Abe Uji Ikan kini semakin dikenali ramai. Seluruh negara memerhati gerak lakunya.

Namanya tiba-tiba menjadi sebutan. Kecil besar, tua, muda menyebut nama Abe Uji. Mengapa tiba-tiba Abe Uji menjadi begitu popular, seumpama Mawi. Sedangkan Abe Uji bukan artis yang gila glamour. Atau pemimpin politik yang baru muncul.

Namanya tiba-tiba muncul selepas diumumkan sebagai calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai pada pilihan raya kecil 14 Julai ini.

Siri 2: Mungkinkah Tragedi Pengkalan Pasir Berulang?

Pernahkah anda menonton drama ‘Cikgu Limau Kasturi’. Ia pernah ditayang di televisyen suatu ketika itu. Kisah kehidupan seorang guru di kawasan pedalaman Kelantan. Limau Kasturi, bukan nama buah, sebaliknya kampung yang terpisah dari dunia luar. Jalan perhubungan yang ada ketika itu hanyalah kereta api. Kehidupan masyarakat agak sukar kerana tidak banyak infrastruktur yang disediakan kerajaan.

Begitu juga dengan Manek Urai. Sebuah perkampungan yang dipisahkan Sungai Lebir dengan dunia luar. Biar pun kebun getah subur di lereng-lereng bukit, namun kehidupan mereka tidak banyak berubah.

Ketika itu hanya motosikal yang menjadi kenderaan utama. Masuk kebun, hantar anak ke sekolah, dan ke pasar menggunakan motosikal.

Kenderaan roda empat hampir tiada, kecuali lori pengangkut balak dan jentera berat lain. Itu pun diangkut ke sini dengan kereta api.

Bekalan elektrik hanya bermula jam 7 petang hingga 7 pagi. Air dibekalkan dari bukit yang ditandak. Ketika musim hujan air kelodak macam teh susu memenuhi besen. Kalau musim kemarau penduduk terpaksa ke sungai.

Mengandar air di bahu bagi lelaki dewasa merupakan fenomena biasa ketika itu. Di Sungai Lebir ada rakit dan pangkalan tempat tambat perahu.

Paling tidak dapat dilupakan apabila setiap kali musim tengkujuh air Sungai Lebir pasti melimpah. Amokan air bah sekali sekala menyebabkan banyak rumah penduduk hanyut.

Namun Bukit Kajang dan stesen kereta api menjadi tempat penduduk berlindung.

Biar pun air bah sering melanda, namun Manek Urai tetap menjadi tumpuan ramai. Ada dua kilang papan yang menjadi nadi penting.

Begitu juga Estet Kuala Hidung tempat penduduk mencari rezeki.
Ramai penduduk dari utara Kelantan berhijrah ke Manek Urai.

Di sebelah timur Sungai Lebir jalan raya menghubungkan Kuala Krai – Gua Musang mulai dibina.

Namun kenderaan belum mampu sampai ke kampung lama. Kedai Haji Isa di seberang gertak kereta api menjadi tempat kereta tambang menunggu penumpang.

Biar pun terpisah perhubungan, namun terdapat dua sekolah di kampung lama. Sekolah Rendah Kebangsaan dan Sekolah Menengah Manek Urai.

Adanya kemudahan itu membolehkan kampung terbabit mengesot menerima tempias pembangunan. Selain itu ada sebuah klinik dan balai polis.

Inilah Manek Urai, nostalgia itu sudah lama berlalu. Sejak jambatan yang merentangi Sungai Lebir siap dibina, lanskap Kampung Manek Urai Lama mulai berubah.

Bangunan sekolah juga mulai berubah wajah. Penduduk yang sering terdedah dengan banjir juga diberi lot di kampung baru. Penempatan itu dikenali sebagai Kampung Manek Urai Baru.

Di kampung tersebut juga ada sebuah pusat kesihatan besar dan sekolah kebangsaan. Deretan rumah penduduk lebih tersusun. Hari ini banyak banglow dibina di kiri kanan jalan.

Kampung lama pun mulai sunyi, kecuali hari Sabtu riuh rendah dengan pasar sehari. Stesen kereta api tidak lagi menjadi tumpuan. Dua sawmill yang menjadi nadi ekonomi kini sudah tinggal tapak dan semak samun.

Hanya Ladang Kuala Hidong yang masih beroperasi. Lagi pun sebahagian besar penduduk mempunyai kebun getah sendiri.

Manek Urai sudah lama tidak diperkatakan orang, tiba-tiba 22 Mei lalu meletup. Berita kematian wakil rakyat, Haji Ismail Yaakub tersebar segera ke seluruh negara.

Orang yang tidak pernah tahu di mana Manek Urai pun mulai bercakap. Permergiaan buat selama-lamanya Paksu Mail, seorang pemimpin dekat di jiwa rakyat menjadi pencetus segala cerita.

Umno dan Barisan Nasional (BN) yang menjadi pondan di Penanti, tiba-tiba mengubah rentak di Manek Urai.

Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengharapkan ada sedikit ruang bernafas di Manek Urai.

Kegagalan yang bemula di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau cukup menghantui mereka.

Najib tidak sanggup menambah koleksi kekalahan BN di Penanti, apabila lebih awal lagi mengangkat bendera putih.

Namun, di Manek Urai nafsu pemimpin Umno membuak kembali. Alasan kemenangan tipis 53 undi pada pilihan raya umum 2004 menjadi tarikan utama.

Umno amat mengharapkan tuah badan itu bergolek kembali. Lebih-lebih lagi Datuk Mustapa Mohamed memimpin semula Umno Kelantan.

Ramai mengharap sentuhan ajaib Mustapa kali ini bermula di Manek Urai.

Mampukah Datuk Pa menggalas segala harapan tersebut ketika beberapa pemimpin Umno sudah mengharapkan mereka dicalonkan.

Ketua Bahagian Kuala Krai, Datuk Ramzi Abdul Rahman yang hilang kerusi di Dabong pada 8 Mac lalu mengharap peluang untuk bangkit semula.

Dengan tiket sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan, Ramzi mengharap Manek Urai menyambung hayat politiknnya.

Beliau baru disingkirkan daripada jawatan sebagai Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kelantan. Namun, cita-cita Ramzi tidak mudah kerana ada halangan di hadapan.

Bekas Adun Manek Urai, Zulkifli Omar sudah lama bergerak keluar masuk kampung. Beliau juga sudah membina banglow indah di Sungai Sok selepas berpindah dari Kuala Krai.

Begitu juga Ketua Wanita Umno Kuala Krai, Rohani Abdul Majid, anak tempatan yang tinggal di Kampung Manek Urai lama mengharapkan suara wanita berkumandang di Dewan Undangan Negeri Kelantan.

Naib Ketua Bahagian Kuala Krai, Che Jalal Muda juga mempunyai cita-cita serupa. Biar pun tinggal di Kuala Krai tetapi ada bisnes di Manek Urai.

Mampukah Umno mengulangi rekod 2004, ketika Umno dan BN mulai dipinggirkan rakyat di tempat-tempat lain.

Seorang guru mengakui tempias isu nasional boleh menggugatkan pendirian pengundi di Manek Urai.

“Namun PAS tidak boleh mengharapkan sepenuhnya isu nasional. Isu tempatan lebih dekat dengan mereka. PAS tidak harus meminggirkan isu lokal kerana lebih dekat dengan pengundi.

“PAS perlu mencari tokoh yang dekat dengan rakyat, mampu meneruskan legasi ditinggalkan Paksu Mail. Kalau boleh lebih baik daripada itu,” katanya ketika ditemui di Kuala Krai, baru-baru ini.

Biar apa pun Paksu Mail bertapak kukuh di situ sejak 1986. PAS Cuma kecundang pada 1982 dan 2004. Sejak merdeka PAS bertapak di situ yang bermula dengan kampung dalam pagar.

Mampukah Umno mengulangi sejarah Pengkalan Pasir empat tahun lalu atau Semerak 12 tahun lalu. Namun, PAS tidak akan membiarkan peristiwa itu berulang kembali.

Diangkat dari detikdaily.net (AK)

Tiada ulasan: