Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Sabtu, 4 Julai 2009

Generasi muda di Manek Urai pertahan momentum Mac 2008Sokongan golongan muda terhadap PAS ternyata tidak surut, seakan mengulangi fenomena yang berlaku pada pilihan raya umum Mac 2008.

Ini dapat dilihat lebih 300 pemuda menyertai konvoi bermotor yang diadakan di Dun Manek Urai hari ini.

Pemu
da yang menyertai konvoi tersebut berusia 21 tahun ke atas, iaitu mereka yang telah layak mengundi. Seramai 30 peserta datang dari setiap Unit Peti Undi di Dun Manek Urai.

Mereka termasuk dari dari kelab kereta nasional, motosikal klasi
k dan motosikal berkuasa tinggi. Pelepasan konvoi tersebut dilakukan Ketua Dewan Pemuda PAS negeri, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman.

Turut hadir calon PAS Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah dan anggota Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli.

Acara pelepasan diadakan di perkarangan masjid Kampung Peria bermula jam 9 pagi.

Berucap merasmikan program berkenaan Abdul Latif berkata, beliau begitu terharu di atas kesanggupan belia bersama -sama membantu calon PAS bagi mempertahankan Dun Manek Urai.

Katanya, golongan belia menyedari hanya kepimpinan ulama yang mampu membentuk generasi baru ke arah lebih cemerlang.

"Saya bersyukur kerana golongan belia menyedari pemimpin Umno dan BN sering memutar belit pelbagai isu bagi kepentingan politik mereka. Sedangkan banyak penyelewengan yang dilakukan ditutup rapat bagi mengelakkan diketahui umum.

"Biar pun mereka menyembunyikan segala kepincangan yang berlaku namun rakyat terutamanya golongan belia mudah menghidu kerana teknologi maklumat sekarang semakin canggih," katanya.

Beliau berkata, golongan muda hanya mengharapkan PAS dan Pakatan Rakyat mengembalikan semula kegemilangan negara setelah dipunahkan kerajaan BN yang ada sekarang.

Menurutnya juga golongan belia lebih yakin terhadap kepimpinan PAS setelah berjaya menegakkan syiar Islam di Kelantan.

Kata beliau sekiranya golongan belia tidak berminat dengan PAS dan Pakatan Rakyat sudah tentu tidak ramai yang hadir pada program berkenaan.

Sementara itu Mohd Fauzi memberi perangsang kepada remaja supaya sentiasa mematuhi perintah agama, mentaati ibu bapa dan berdisiplin ketika berada di jalan raya.

"Saya amat menghargai kesanggupan dan ikrar adik-adik untuk memberi bantuan tenaga dalam mempertahankan pemerintahan PAS yang berjuang untuk menegakkan syiar Islam," ujar beliau.

Kata beliau biar pun remaja sekarang dikaitkan dengan gejala mat rempit, namun diharap belia di Manek Urai terhindar daripada gejala tersebut.

Beliau juga melahirkan komitmen untuk untuk bersama dengan golongan belia di Manek Urai sekiranya PAS terus dipertahankan pada pilihan raya kecil 14 Julai ini.

Konvoi bermotor tersebut melalui Kampung Peria, Sungai Sok, Chuchuh Puteri, Lata Rek, Laloh dan berakhir di Manek Urai.

Di samping itu pelbagai program menarik diadakan antaranya pameran motosikal dan motivasi di Chuchuh Puteri, solat Zohor berjemaah di Laloh dan berakhir di Manek Urai Lama.

Tiada ulasan: