Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Rabu, 22 Julai 2009

HARAP MUFTI HARUSSANI DAN HARUN TAIB DAPAT BAGI PANDANGAN, DALIL SERTA HUJAH KEPADA PERLAKUAN YANG DIPAPARKAN OLEH GAMBAR INIHarap kedua-dua "ulama" di atas yang sangat tinggi ilmunya itu dapat memberikan pandangan, dalil serta hujah kepada perlakuan yang dipaparkan oleh gambar di atas.

Adakah wajib? Adakah harus? Adakah makruh? Adalah mubah? Adakah haram mutlak? Adakah haram bersyarat? Adakah harus bersyarat?

Atau.....

Adakah hanya mengeluarkan pandangan kepada kes terpilih? Atau adakah selama ini tidak pernah tahu berlakunya perlakuan sedemikian? Atau adakah sengaja buat buat tak tahu? Atau adakah yang melakukan itu sekutu politik anda? Atau adakah yang berlaku demikian itu bukan seteru politik anda yang sama parti dengan anda?

Atau.....

Anda membicarakan hukum tanpa mentarjih hadith dan dalil yang bertepatan? Atau anda "mendalilkan" serta "menghujahkan" pandangan peribadi anda lalu anda potretkan pandangan anda itu sebagai "hukum" hanya sanya kerana "status" anda? Atau anda memang suka ditemuramah media? Alaa alaa superstar.......

Cukupkah untuk memutuskan "hukum" jika hanya mempertimbangkan hadith "al-halalu bayyinun wa al-haramu bayyinun......." itu sahaja?

Atau anda sememangnya memiliki ilmu tetapi hanya "tahu" tetapi tidak "faham"?

Atau mungkin ini yang dimaksudkan oleh Rasulullah saw di dalam sebuah hadith yang menyebutkan bahawa golongan ulama ramai di akhir zaman tetapi daripada lidah merekalah keluarnya fitnah fitnah yang membawa kemudharatan dan kekeliruan di dalam masyarakat? Wallahua'lam.....

Mohon penjelasan dari anda berdua kerana anda "ulama" dan kami nih pacal yang kerdil lagi hina serta tidak berilmu.

Tiada ulasan: