Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Rabu, 25 Julai 2012

Menjawab kembali respon Kak Midah isu Umno bedal tanah kubur


***Sumber Berita Dari: http://mediaperak.com/2012/07/25/saayang-kak-midah-mmmuaaah/


Oleh: MSK

Terima kasih kat Kak Midah yang akhirnya membalas posting yang aku buat hari tu. Dan terima kasih juga bila tidak mengaitkan Setiausaha Tanah Perkuburan Masjid Sungai Terap, En. Musa b Ghazali.

Memang betui..bukan Encik Musa yang mula-mula bukak cerita ni. Encik Musa tak cakap apa-apa dan dia tak fitnah apa sebab dia tak tau apa-apa. Bila ditunjukkan notis cadangan untu memansuhwartakan tanah perkuburan tu pun dia tak tau.

Disebabkan dia tak tau apa-apa, maka dia tak cakap apa-apa. Tapi disitulah bermulanya masalah. Macam mana Setiausaha J/K pengurusan Tanah Perkuburan Sungai Terap tak tau apa-apa?

Dalam penjelasan Kak Midah, ada ditulis begini.

Komer antor kat sapa? Kat Jawatankuasa Pengurusan Tanah Kubor atau penghuni kubor? Kalau Setiausaha pun tak tau..komer bagi tau kat sapa?

Tapi tak ngape..tak payah jawab pun tak apa sebab Jawatankuasa pun tak ada!! He.he…macam mana boleh jadi macam tu?

Kalau ditengok kepada penjelasan Kak Midah, ada dua perkara besar disitu.

1. Ketika mula ditubuhkan pada 1998 , Jawatankuasa Pengurusan Tanah Kubor Sungai Terap mengurus tanah perkuburan seluas 63 ekar.
2. Jawatankuasa yang baru dibentuk tahun ini menguruskan tanah perkuburan seluas 10 ekar.
3. Semua urusan untuk membatalkan perizaban tanah kubur ini bermula sejak Mach 2010.

Itulah intipati isu ini. Akhirnya, pemimpin Umno berjaya juga mengurangkan penguasaan Jawatankuasa Tanah Kubor dari 63 ekar menjadi 10 ekar. Lagi 50 ekar, diusahakan atas nama pembangunan untuk orang miskin dan anak yatim. Apa yang berlaku diatas kertas..memang semunya boleh di halalkan mengikut undang-undang.

Projek pembangunan ini aku dah banyak kali dengor dah. Kat Padang Rengas pun macam tu, ambik tanah orang kononnya nak buat MRSM Chenderoh. Dari tahun 2004 sampai sekarang masih tak siap-siap. Kat Tanjong Malim pun macam tu, ambik tanah kerajaan untuk program bantuan mangsa banjir dan fakir miskin.

Tapi akhirnya, yang fakir miskin yang dapat bantuan dari Pejabat Agama atau Pejabat daerah ni, terdiri dari ketua Cawangan dan AJK Umno ataupun penyokong tegar Umno. Aku pun heran, bila tiba tang bantuan dan peruntukan untuk orang miskin, AJK Umno Cawangan yang banyak dapat. Dah 55 tahun memerintah pun, masih miskin jugak?

Apa pun, oleh kerana projek tu belum berjalan, aku bersangka baik bahawa projek ini betul-betul untuk orang miskin. Aku save jawapan tu dan aku akan ikuti perkembangannya.

Macam mana boleh jadi ribut pasai tanah kubor Sungai Terap ni? Mengapa sejak 1998 hingga 2009, tak ada sapa nak buat Sekolah Agama Rakyat dan projek untuk fakir miskin ni? Dan mengapa tiba-tiba tahun 2010, semuanya dibuat dengan begitu cepat? Adakah untuk menunjukkan kecekapan Kak Midah?

Dari tahun 1998 hingga 2008, Umno memerintah Perak. Tahun 2008, Umno tumbang dan Pakatan mengambil alih. Bila Pakatan mengambil alih, maka semua pentadbiran kerajaan bertukar, termasuklah Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung. Ketua kampung pun bertukar dan pengurusan masjid dan tanah kubur pun bertukar.

Bukan itu saja, ramai AJK yang dulunya Umno..juga bertukar kepada Pakatan Rakyat. Itu yang buat Kak Midah ngamuk. Bila Umno tumbang…baru demer sedor, kalau la orang Pakatan Rakyat menguasai kerajaan negeri, bankrap la demer.

Jadi, bila Umno merampas balik Perak pada tahun 2009, perkara pertama yang demer lakukan ialah menswastakan seberapa banyak projek kerajaan negeri yag boleh. Sebab kalau Umno tumbang sekali lagi..demer dah ada harta yang cukup. Tu pasal tanah Teh Lenggong pun demer swastakan, tanah Majuperak yang dekat Stesen Keretapi Batu Gajah tu pun demer swastakan.

Tanah kubor Sungai Terap macam mana? Lagipun tanah kubor tu bukan kecik..60 ekar, Yong!

Maka usaha pun dibuat supaya hanya 10 ekar diberikan kepada Jawatankuasa Pengurusan Kampung Sungai Terap. Selebihnya jangan harus bagi demer kontrol.

Awal tahun 2010..iaitu pada 5 Mach, MAIP mengambil alih pengurusan tanah kubur dan terus memohon untuk dipecahkan kepada dua bahagian. 30 ekar untuk Wakaf Am dan 33.48 ekar lagi untuk Wakaf Perkuburan dan Saraan. Keputusan ini tidak melibatkan orang kampung ataupun Jawatankuasa Pengurusan Tanah Kubur. Keputusan ini orang kampung tak tau.

Dalam bahasa mudah, kita boleh cakap kat orang kampung..”Tanah kubur tu besor sangat..kita pecah dua. Setengah kita buat tanah kubor..setengah lagi kita buat sekolah Agama Rakyat.” Sapa nak tentang? Aku pun setuju ini kerja bagus.

17 Mei 2010, MAIP memohon untuk mendapatkan kebenaran awal bagi cadangan membina penempatan fakir miskin. Orang kampung tak tau. Yang demer tau, Tanah Kubor Sungai Terap dah berhantu!!

Kalau takat hantu raya, pelesit dan jembalang tanah..yang tu demer tak takut. Tapi hantu ni datang dengan kren, backhoe dan lori. Bukan nak meratakan tanah…tapi mencuri pasir.

Tak percaya…komer pergi ke tanah kubor kat situ dan tengok la ada ke tempat yang diratakan? Tapi jangan tengok yang baru diratakan dalam dua tiga bulan ini. Tanya balik..dimankah kawasan yang diratakan dalam tahun 2010?

Dua bulan lalu, inilah rupa tanah perkuburan Sungai Terap..kesan orang mencuri pasir.

Orang kampung pergi Pejabat Tanah tapi Pejabat Tanah tak tau apa-apa. Macam mana Pejabat Tanah boleh kata tak tau? Memang demer tak tau sebab tak ada permit mengambil pasir dikeluarkan kat Tanah Kubor.

Orang kampung panggil pemberita Sinar dan keluar cerita kat Sinar. Pejabat Tanah dan Sinar menghubungi MAIP dan MAIP kata, kontraktor tu mendapat kebenaran MAIP. Lepas tu, pencuri pasir pun hilang. Kadang-kadang aku heran…pencuri yang mencuri empat lima ringgit polis boleh tangkap, tapi pencuri pasir yang bawak kren, backhoe dan lori..sapa pun tak tau.

Akhirnya pada 13 Jun 2011, Mesyuarat EXCO meluluskan pembatalan rizab tanah kubor ini. Kalau pada 5 Mac 2010 demer kata, “setengah untuk kubor..setengah untuk Sekolah Agama Rakyat..” sekarang tanah untuk kubor dikecilkan lagi menjadi hanya 10 ekar, manakala selebihnya untuk projek untuk fakir miskin. Sapa yang miskin?

Yang ni aku tinggalkan kat member-member di Kg. Sungai Terap. Komer perhatikan la. Jangan-jangan dah difaraidkan untuk ahli-ahli cawangan.

Oopsss.ada sikit lagi. Sapa dapat kontrak untuk meratakan tapak projek penempatan fakir miskin tu? Sapa pulak yang dapat kontrak membina 11 buah rumah?

Jangan la makan sorang-sorang.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ini Jawapannya
http://pengundisetiasungairapat.blogspot.com/2012/07/penjelasan-masalah-tanah-kubur-ini.html