Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Sabtu, 21 Julai 2012

Sungai Rapat Online (Sahak) produk Utusan

Oleh: MSK

Semalam, sorang kawan bagi tau aku pasai apa aku tak respon kepada blog Kak Midah yang melabelkan Mediaperak sebagai bangsat.

Aku memang tak baca Blog Kak Midah tu sebab kebanyakan isinya hampas. Tapi oleh kerana dia dah bagi label bangsat kepada Mediaperak, aku terpaksa juga baca juga blognya.

Intro posting tersebut saja dah merapu.

Media Perak, sebuah laman yang ditubuhkan hasil persepakaran pakatan Rakyat negeri Perak yang diketuai oleh pemimpin Cina DAP. Media Perak akan bergerak aktif dalam program-program yang mampu menggugatkan pemimpin cina DAP.

Mediaperak dikatakan diketuai oleh pemimpin Cina DAP..dan bergerak aktif untuk menggugat pemimpin Cina DAP!!. Budak UPSR pun buat karangan lebih baik dari Kak Midah.

Para kedua dan ketiga, Kak Midah marah pasai Mediaperak tayang video dia menghalau rakyat. Dia kata Mediaperak buat fitnah. Hangpa tengok sendiri video tu, dan buatlah andaian sendiri. (Disini)

Lepas tu, Kak Midah juga tuduh Mediaperak buat kacau kat program Ustaz Kazem di Taman Aman dengan memotong dan membuang 22 banner ceramah. Apa la punya turrr!! Kerja-kerja potong banner, koyak poster ni .. tak ada masa la nak buat.

Tapi nak buat macam mana? Sebab blogger-blogger yang makan gaji dengan Kak Midah ni sudah dilatih oleh Utusan.

Kemudian baru dia masuk cerita sebenar yang dia bagi tau. Cerita tu dia ambik dari blog lain tentang Manjongmari dengan Ustaz Kazim Alias.

Aku cuba cari apa yang ditulis oleh Manjongmari yang menyebabkan Kak Midah pun minat sama. Rupanya pasai gambar Ceramah Ustaz Kazem. Jadi, Balaci kak Midah menggunakan isu Manjungmari dengan Ustz Kazem untuk membangsatkan Mediaperak.

Manjongmari buat posting..tapi yang bangsat ialah Mediaperak. Aper citer ni?

Semuanya berkait dengan dua keping gambar dalam blog Manjongmari.

Gambar-gambar tersebut mempunyai watermark mediaperak. Dan oleh kerana itu, balaci Kak Midah mempunyai alasan untuk membangsatkan Mediaperak. Macam mana kalau aku ambik gambar dari blog Papagomo…aku spin sikit dan aku bangsatkan Sungairapatonline? Boleh tak?

Mediaperak mempunyai ahli keluarga seramai lebih 60 orang diseluruh Perak. Bukan semua blogger. Ada yang jadi photographer, videographer, Facebookers dan ada jugak yang buat kerja-kerja teknikal.

Dalam kes ini, ia berkaitan dengan gambar. Dua keping gambar diatas mempunyai watermark mediaperak. Setiap watermark mempunyai kod yang unik untuk mengenali siapa yang mengambil gambar tersebut.

Dalam dua keping gambar diatas, ia adalah milik Hadie Manchester. Hadie mengambil gambar tersebut dan menghantar ke Facebook Mediaperak. Adakah Hadie membuat laporan palsu atau fitnah?

Hadie merungut pasal program tersebut masih belum berjalan walaupun dah pukul 9.45 malam sedangkan sepatutnya bermula jam 9.00 malam. Malah Hadie menulis bahawa penganjur memainkan CD. Gambar di Skrin dalam gambar bawah adalah gambar yang mainkan melalui CD.

Cuba tengok waktu gambar ini dimuatnaik oleh Hadie. Satu pada 9.50 malam dan satu lagi jam 9.52. Dengan lain perkataan, gambar-gambar ini diambil sebelum program bermula. Hadie tak bohong atau buat fitnah.

Oleh kerana majlis lambat sangat bermula, Hadie meninggalkan program tersebut. Jam 10.13 malam, dia dah ada kat kedai mamak.

Semua editor Mediaperak tak minat dengan cerita ceramah Ustaz Kazim ni. Jadi..tak ada sapa pun yang membuat posting tentang ceramah Ustaz Kazim ni dalam Mediaperak.

Kalau Mediaperak membuat posting tersebut dan menulis bahawa tak ramai orang yang hadir dalam ceramah Ustaz Kazim, aku boleh terima kalau Sungairapatonline kata Mediaperak ni bangsat. Tapi kalau Manjongmari yang tulis dan balaci Kak Midah membangsatkan Mediaperak..yang tu pun aku masih boleh terima!! Sebab dah memang itu kerja balaci Kak Midah. Balaci-balaci Kak Midah dilatih oleh Utusan…jadi la macam Utusan.

Apa pun..terimakasih la kerana mempromosikan Mediaperak.

Tiada ulasan: