Senarai Blog Saya

JOM FOLLOW | ...:::: BGM online ::::....

Rabu, 23 November 2011

Universiti perlu diberi kuasa autoriti

http://4.bp.blogspot.com/_nxqqcxOTKsU/TKCdCL4VtOI/AAAAAAAAAWI/Pd-s2LqE8sk/S350/hilman+idham+blog.jpg

Oleh Muhammad Faeez

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Universiti perlu diberi kepercayaan sepenuhnya untuk mentadbir sendiri tanpa kongkongan kekuasaan politik.

Bekas Pimpinan Mahasiswa UKM , Hilmi Idham berkata, Universiti perlu diberi autoriti sepenuhnya untuk menjalankan sistem pentadbiran.

Katanya, universiti perlulah bebas daripada kongkongan politik khususnya daripada parti pemerintah.

“Sapatutnya dalam usaha memartabatkan Univerisiti dan meningkatkan pencapaian mahasiswa, mereka perlulah diberikan kebebasan bersuara dan mempunyai platform sendiri untuk melontarkan sebarang pendapat di universiti masing-masing,” katanya ketika dihubungi harakah.

Tambahnya, semua pemimpin termasuk daripada pembangkang perlu diberi ruang untuk bersama-sama berkongsi ilmu dan idea dengan mahasiswa tanpa sekatan.

“Mahasiswa juga perlukan pandangan dan idea daripada semua pihak, bukan hanya dikongkong di dalam satu ruang lingkup yang sempit," tegasnya.

Berhubung dengan pembatalan program membabitkanTimbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin di UIA, beliau menempelak Rektor UIA Profesor Datuk Zaleha Kamaruddin yang disifatkan tidak adil dan seakan-akan di pengaruhi oleh kuasa lain.

“Kenapa program Saifuddin ‘diganggu’ sedangkan pemimpin kerajaan lain bebas masuk ke dalam kampus? Ini menimbulkan persoalan besar,” tegas beliau yang juga setiausaha sulit Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

“Rektor jangan bersifat prejudis dalam hal ini, sepatutnya semua pemimpin termasuklah daripada pembangkang diberi ruang untuk bersama-sama dengan mahasiswa”

Saifuddin antara menteri Umno yang melawan arus dengan menyokong AUKU disemak semula ekoran keputusan Mahkamah Rayuan Kuala Lumpur yang memutuskan Seksyen 15(5) sebagai menyalahi perlembagaan dan mencabul kebebasan bersuara.

Seksyen itu membenarkan universiti mengambil tindakan disiplin terhadap pelajarnya.

Beliau juga sebelum ini mengkritik UIA bawah pentadbiran Zaleha yang menggantung tugas Prof Dr Abdul Aziz Bari beberapa hari sebagai pensyarahnya kerana
mengeluarkan kenyataan yang didakwa menghina Sultan Selangor.

Tiada ulasan: